
Yalova – TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine, çölyak hastalığı ve glutensiz beslenme konularında farkındalık kazandırmak amacıyla eğitim verildi. Eğitimi Meyra Balkanoğlu gerçekleştirdi.
Eğitimde Balkanoğlu, çölyak hastalığının buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesine karşı gelişen bir ince bağırsak hastalığı olduğunu belirtti. Hastalığın sadece sindirim sistemini değil, farklı organ ve sistemleri de etkileyebileceğini ifade etti.
Öğrencilere sunum eşliğinde verilen bilgide, uzun süren ishal, karın ağrısı, kabızlık, kusma, kilo kaybı, boy kısalığı, kansızlık ve kemik erimesi gibi belirtilerin çölyak hastalığının göstergesi olabileceği vurgulandı. Balkanoğlu, tanı sürecinde çölyak hastalığına özgü kan testlerinin önemine de dikkat çekti.
Hastalığın tek ve kesin tedavisinin ömür boyu glutensiz diyet olduğunu belirten Balkanoğlu, öğrencilerin glutensiz beslenme konusunda bilinçlenmesinin önemini vurguladı. Sunumda, sebze, meyve, kuru baklagiller, mısır, pirinç, süt ürünleri, et, deniz ürünleri, yumurta ve işlem görmemiş kuruyemişlerin çölyak hastaları için güvenli gıdalar arasında yer aldığı aktarıldı.
Balkanoğlu, sınıflarında çölyaklı arkadaşları bulunan öğrencilere de empati çağrısında bulunarak, “Çölyak bulaşıcı değildir. Arkadaşınızın özel diyetine saygı göstermek ve onu desteklemek çok önemlidir” dedi.
Eğitim, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
Adres:
Özden Mahallesi Nur Caddesi No35 Kadıköy/Yalova
Telefon
02268115820